Audytor Wewnętrzny systemu HACCP oraz standardów IFS w wersji 6 (International Food Standard version 6) i BRC w wersji 6 (Global Standard for Food Safety issue 6) - AWIFSBRC

CEL SZKOLENIA:

  • zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania standardów IFS version 6 i BRC Issue 6 oraz systemu HACCP;
  • poznanie zasady przygotowywania dokumentacji systemowej zgodnej z wymaganiami standardów IFS version 6 i BRC Issue 6 oraz systemu HACCP;
  • poznanie wymagań nowych wydań standardu IFS i BRC oraz porównanie z poprzednimi edycjami / wersją 5;
  • zrozumienie zasad audytowania;
  • nabycie umiejętności planowania i przygotowywania się do audytu;
  • nabycie umiejętności zbierania i analizowania dowodów;
  • nabycie umiejętności przeprowadzania audytów i raportowania ich wyników;
  • nabycie umiejętności organizowania i zarządzania audytem przeprowadzanym przez zespół audytorów.


DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:

  • pracownicy działów jakości, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów;
  • osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie;
  • osoby wyznaczone do przeprowadzania i zarządzania audytami bezpieczeństwa żywności, audytami dostawców.


PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:


Dzień pierwszy (godz. 10.00 – 18.00):

  • 10.00 – 10.10    Rozpoczęcie szkolenia;
  • 10.10 – 10.20    Wprowadzenie - prezentacja uczestników i przekazanie materiałów szkoleniowych;
  • 10.20 – 11.30    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 11.30 – 11.45    Przerwa
  • 11.45 – 13.45    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 13.45 – 14.45    Przerwa obiadowa
  • 14.45 – 15.45    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 15.45 – 16.00    Przerwa
  • 16.00 – 17.40    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 17.40 – 18.00    Czas na dyskusję.


Treść szkolenia - dzień pierwszy:

  • filozofia jakości (m.in. historia systemów jakości, idea oraz cele systemów);
  • przegląd metod zapewniania bezpieczeństwa żywności w produkcji i obrocie (GMP, GHP, HACCP, ISO 22000, IFS, BRC, TFMS);
  • podstawowe różnice pomiędzy systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności funkcjonującymi w przemyśle spożywczym;
  • wiadomości ogólne o standardach IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • audyt certyfikujący w IFS version 6 i BRC  Issue 6, cele audytu, główne problemy;
  • wymagania IFS version 6 oraz BRC Issue 6 – porównanie standardów, m.in.:
  • zaangażowanie najwyższego kierownictwa, ciągłe doskonalenie i odpowiedzialność najwyższego kierownictwa (m.in. polityka i zasady organizacji, struktura organizacyjna, orientacja na klienta, przegląd zarządzania);
  • plan bezpieczeństwa żywności oraz System Zarządzania Jakością (m.in. HACCP i Codex Alimentarius, Analiza HACCP, Zespół ds. bezpieczeństwa żywności HACCP, Opis wyrobu , Identyfikowanie zamierzonego zastosowania, wykres przebiegu procesu, weryfikacja przebiegu, zagrożenia, CCP, analiza zagrożeń, limity krytyczne, monitorowanie, działania korygujące, weryfikacja, plan HACCP, zapisy i dokumentacja, nadzór nad dokumentacją i zapisami);
  • audyty wewnętrzne – wymagania, zakres;
  • zakupy w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • dokumentacja w IFS version 6 oraz BRC Issue 6 – nadzór nad dokumentacją, wymagania, wypełnianie i prowadzenie zapisów;
  • działania korygujące i zapobiegawcze w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • identyfikowalność w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • postępowanie z reklamacjami;
  • zarządzanie incydentami, wycofanie wyrobu;
  • wymagania dotyczące zakładu w IFS version 6 oraz BRC Issue 6 (m.in. otoczenie, bezpieczeństwo, wnętrze zakładu, konstrukcja budynku, media, wyposażenie, pomieszczenia pracownicze, utrzymanie zakładu);
  • nadzorowanie chemicznego i fizycznego zanieczyszczenia wyrobu / ryzyko zanieczyszczenia ciałami obcymi (metal, szkło, drewno);
  • utrzymywanie porządku i higieny, czystość i dezynfekcja, gospodarka odpadami, zwalczanie szkodników;
  • przechowywanie i transport;
  • nadzór nad wyrobem w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • nadzorowanie/ kontrola procesu w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • wymagania dotyczące personelu (m.in. szkolenie, higiena osobista, badania lekarskie, odzież ochronna);
  • wymagania specyficzne dla standardów IFS version 6 oraz BRC Issue 6.


Dzień drugi (godz. 9.00 – 17.00):

  • 09.00 – 10.00     Audyt wewnętrzny: wprowadzenie (terminologia, cele, cechy, powody i korzyści, rodzaje audytów)
  • 10.00 – 10.30     Audyt wewnętrzny wg wymagań BRC Issue 6 oraz IFS Version 6      
  • 10.30 – 10.45     Przerwa
  • 10.45 – 11.15     Norma ISO 19011: Zasady audytowania, zarządzanie programem audytów
  • 11.15 – 12.45     Norma ISO 19011: Zarządzanie programem audytów, działania audytowe
  • 12.45 – 13.45     Przerwa obiadowa
  • 13.45 – 14.45     Norma ISO 19011: Zarządzanie programem audytów, działania audytowe
  • 14.45 – 15.00     Przerwa
  • 15.00 – 16.00     Norma ISO 19011: Kompetencje i ocena audytora (bariery komunikacyjne, komunikacja niewerbalna)
  • 16.00 – 16.15     Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników
  • 16.15 – 16.45     Egzamin
  • 16.45 – 17.00     Omówienie testu, dyskusja, zakończenie szkolenia


Treść szkolenia - dzień drugi:

  • audyt wewnętrzny w IFS version 6 i BRC issue 6 – wprowadzenie;
  • terminologia;
  • cele audytu;
  • cechy audytu, powody przeprowadzania audytów oraz korzyści z ich przeprowadzania;
  • rodzaje audytów;
  • audyt wewnętrzny na zgodność z wymaganiami IFS oraz BRC;
  • norma ISO 19011:
  • zasady audytowania – psychologia audytu;
  • zarządzanie programem audytów;
  • działania audytowe;
  • kompetencje i ocena audytora (bariery komunikacyjne, komunikacja niewerbalna).
  • planowanie i przygotowanie audytu:
  • kryteria i zakres audytu;
  • istotne aspekty przy tworzeniu listy pytań kontrolnych.
  • przeprowadzenie audytu - zasady prowadzenia badania na miejscu:
  • psychologia audytu (m.in. komunikacja podczas audytu, atmosfera audytu, rodzaje pytań);
  • obiektywne dowody;
  • określanie niezgodności oraz umiejętność ich wykazywania.
  • dokumentowanie wyników audytu:
  • umiejętne formułowanie niezgodności, najczęściej popełniane błędy w czasie wypełniania kart zapisu, oraz prowadzenia dokumentacji;
  • dokumentowanie niezgodności;
  • wskazanie i dokumentowanie spostrzeżeń oraz potencjałów do doskonalenia.
  • skuteczne działania korygujące i zapobiegawcze po audytach:
  • odpowiedzialności związane z uruchamianiem działań korygujących, zapobiegawczych będących wynikiem audytu wewnętrznego;
  • istota precyzyjnego określania przyczyn niezgodności oraz potencjalnych przyczyn niezgodności;
  • definiowanie działań korygujących i/lub zapobiegawczych;
  • ocena skuteczności działań.
  • dokumentacja audytu, raporty niezgodności i działania korygujące, listy kontrolne - podsumowanie;
  • egzamin.


METODOLOGIA:

  • szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady) oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.


CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:

  • szkolenie trwa dwa dni (dzień pierwszy od 10.00 do 18.00 oraz dzień drugi 09.00 – 17.00) - dokładne godziny oraz miejsce szkolenia do uzgodnienia z Klientem.


CENA SZKOLENIA ZAWIERA:

  • przeprowadzenie szkolenia;
  • komplet materiałów szkoleniowych;  
  • zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu (otrzymują wszyscy uczestnicy szkolenia);
  • certyfikaty Audytorów Wewnętrznych HACCP, IFS oraz BRC (dla osób, które pozytywnie zaliczą test);
  • przerwy kawowe, poczęstunek;
  • obiady.


CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:

  • kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
  • noclegów.