Food Defense – system ochrony żywności przed celowym skażeniem. Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi w przedsiębiorstwie. Wycofanie i zwrot wyrobu z rynku – FDZSK
CEL SZKOLENIA:
- w dobie aktualnej sytuacji społeczno – ekonomicznej ważnym elementem zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest ochrona produktów spożywczych przed celowym skażeniem. Wymagania w tym zakresie zostały zawarte w nowych wydaniach standardów sieciowych BRC (Global Standard for Food Safety) i IFS (International Food Standard);
- celem szkolenia jest przedstawienie wymagań w zakresie ochrony bezpieczeństwa produktu przed celowym skażeniem (Food Defense) w oparciu o wymagania standardów sieciowych BRC wersja 6 i IFS wersja 6 oraz PAS 96:2010 Defending Food and Drink;
- omówione zostaną zasady efektywnego zarządzania w przedsiębiorstwie, eliminacji zagrożeń oraz utrzymanie bezpieczeństwa we wszystkich obszarach warunkujących uzyskanie bezpiecznego produktu;
- wiedza i umiejętności zdobyte na szkoleniu pozwolą na samodzielne przeprowadzenie analizy ryzyka w przedsiębiorstwie oraz stworzenie i nadzorowanie systemu zabezpieczenia przed celowym skażeniem;
- postępowanie w sytuacjach kryzysowych oraz zapewnienie skutecznych działań w przypadku konieczności wycofania wyrobu z rynku jest jednym z głównych kierunków działań na rzecz podnoszenia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów żywnościowych. Wymagania w tym zakresie znalazły odzwierciedlenie zarówno w wymaganiach prawnych jak i wymaganiach systemów i standardów dotyczących zarządzania bezpieczeństwem żywności;
- celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z praktycznymi aspektami budowania systemów zarządzania kryzysowego, przedstawienie wymagań prawnych w zakresie wycofania i zwrotu wyrobów z rynku oraz wymagań standardów BRC i IFS w zakresie postępowania w sytuacjach kryzysowych;
- w czasie warsztatów zostanie wypracowana koncepcja procedury zarządzania kryzysowego;
- wiedza i umiejętności zdobyte podczas szkolenia pozwolą na samodzielne zbudowanie systemu zarządzania kryzysowego w przedsiębiorstwie. Zaplanowanie działań związanych ze zwrotem i wycofaniem wyrobu z rynku oraz przeprowadzenie symulacji w tym zakresie;
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za opracowanie, wdrożenie i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem produktu; kadry zarządzającej oraz członków zespołu ds. bezpieczeństwa żywności;
- szkolenie kierowane jest do osób uczestniczących w procesie nadzorowania działań związanych z postępowaniem w sytuacjach kryzysowych, pełnomocników ds. zarządzania jakością, członków zespołów HACCP, pracowników działów sprzedaży, produkcji i magazynowania oraz osób zarządzających przedsiębiorstwem.
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
Dzień pierwszy (godz. 10.00 – 18.00):
- 10.00 – 10.30 Rozpoczęcie szkolenia; Wprowadzenie - prezentacja uczestników, przedstawienie zakresu szkolenia;
- 10.30 – 11.00 Przyczyny opracowania i wdrożenia działań w zakresie Food Defense;
- 11.00 – 11.30 Obszary krytyczne pod względem bezpieczeństwa w zakresie Food Defense;
- 11.30 – 11.45 Przerwa;
- 11.45 – 13.45 Wymagania standardu PAS 96:2010 Defending Food and Drink; Wytyczne FDA (Food and Drug Administration);
- 13.45 – 14.45 Przerwa obiadowa;
- 14.45 – 16.15 Zasady funkcjonowania systemu ostrzegania dla zidentyfikowanych zagrożeń krytycznych; Zakres odpowiedzialności personelu; Zabezpieczania zakładu przed nieautoryzowanym dostępem;
- 16.15 – 16.30 Przerwa
- 16.30 – 17.40 Plan Food Defense; Narzędzia stosowane przy tworzeniu planu; Procedury i zasady postępowania dotyczące Food Defense; Prowadzenie audytów i przeglądu dokumentacji w zakresie Food Defense;
- 17.40 – 18.00 Podsumowanie dnia, pytania uczestników
Dzień drugi (godz. 9.00 – 17.00):
- 09.00 – 10.00 Koncepcja systematycznego zarządzania ryzykiem z zastosowaniem analizy zagrożeń TACCP;
- 10.00 – 10.30 Zabezpieczenia produktu przed możliwością ataku terrorystycznego i bioterrorystycznego;
- 10.30 – 10.45 Przerwa;
- 10.45 – 12.45 Proces analizy ryzyka; Przeprowadzenie analizy ryzyka dla zakładu produkcyjnego; Ocena i klasyfikacja
zidentyfikowanych zagrożeń, zasady funkcjonowania systemu ostrzegania dla zidentyfikowanych zagrożeń;
- 12.45 – 13.45 Przerwa obiadowa;
- 13.45 – 15.15 Elementy systemu zarządzania kryzysowego; Wymagania prawne – RASFF; Identyfikacja potencjalnych sytuacji kryzysowych w przedsiębiorstwie;
- 15.15 – 15.30 Przerwa;
- 15.30 – 16.40 Reagowanie na sytuacje kryzysowe zgodnie z wymaganiami normy ISO 22000:2006;
Wymagania w tym zakresie IFS (International Food Standard) oraz BRC (Globalna norma dotycząca bezpieczeństwa żywności);
- 17.40 – 18.00 Podsumowanie dnia, pytania uczestników.
Dzień trzeci (godz. 9.00 – 17.00):
- 09.00 – 10.00 Przygotowanie koncepcji procedury wycofania i/lub zwrotu wyrobu z rynku;
- 10.00 – 10.30 Zasady przeprowadzania symulacji wycofania i/lub zwrotu wyrobu z rynku;
- 10.30 – 10.45 Przerwa;
- 10.45 – 12.45 Zasady komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej w sytuacji kryzysowej;
- 12.45 – 13.45 Przerwa obiadowa;
- 13.45 – 15.15 Zasady budowania informacji dla mediów w sytuacji kryzysowej; Rola mediów;
- 15.15 – 15.30 Przerwa;
- 15.30 – 16.40 Rola i wymagania dotyczące zespołu kryzysowego;
- 16.40 – 17.00 Pytania uczestników; Podsumowanie i zakończenie szkolenia.
Treść szkolenia:
- ASPEKTY TEORETYCZNE:
- przyczyny opracowania i wdrożenia działań w zakresie Food Defense;
- przedstawienie wymagań standardu PAS 96:2010 Defending Food and Drink;
- przykłady zaistniałych przypadków celowego skażenia produktu;
- zakres odpowiedzialności personelu w zakresie podejmowania działań dotyczących obrony żywności;
- zasady funkcjonowania systemu ostrzegania dla zidentyfikowanych zagrożeń krytycznych;
- metody zabezpieczania zakładu przed nieautoryzowanym dostępem, procedury zabezpieczające przed manipulacją oraz identyfikacja możliwych śladów manipulacji;
- procedura w zakresie nadzorowania osób odwiedzających obszar produkcyjny, kontrahentów, dostawców; wymagania w zakresie zapewniania bezpieczeństwa;
- postępowanie w zakresie zatrudniania i zwalniania pracowników w zakresie aspektów związanych z bezpieczeństwem produktu;
- zabezpieczenie produktów na etapie transportu i magazynowania;
- zasady prowadzenia audytów i przeglądu dokumentacji dotyczącej Food Defense;
- koncepcja systematycznego zarządzania ryzykiem w analizie ryzyka TACCP ( Threat Assessment Critical Control Point);
- narzędzia stosowane przy tworzeniu planu Food Defense;
- zabezpieczenia produktu przed możliwością ataku terrorystycznego i bioterrorystycznego;
- wymagania prawne – RASFF (Rapid Alert System For Food And Feed) Systemu Wczesnego Ostrzegania w Zakresie Żywności i Środków Żywienia Zwierząt (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady. Nr178/2002);
- procedury postępowania kryzysowego oraz postępowanie w przypadku wycofania i/lub zwrotu wyrobu z rynku zgodnie z wymaganiami IFS (International Food Standard) i BRC (Globalna norma dotycząca bezpieczeństwa żywności);
- reagowanie na sytuacje kryzysowe zgodnie z wymaganiami normy ISO 22000:2006 (Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego);
- zasady komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej w sytuacji kryzysowej;
- rola mediów, oraz zasady budowania informacji dla mediów dotyczącej sytuacji kryzysowej w przedsiębiorstwie;
- rola i wymagania dotyczące zespołu kryzysowego.
- ASPEKTY PRAKTYCZNE:
- przeprowadzenie analizy ryzyka dla zakładu produkcyjnego, identyfikacja obszarów krytycznych pod względem bezpieczeństwa;
- opracowanie programu szkolenia dla pracowników w zakresie obrony żywności;
- opracowanie procedury postępowania dotyczącej przyjęcia inspekcji zewnętrznych oraz kontroli uprawnionych instytucji;
- identyfikacja potencjalnych sytuacji kryzysowych w przedsiębiorstwie;
- przygotowanie koncepcji procedury zapewniającej skuteczne zarządzanie incydentami oraz potencjalnymi krytycznymi sytuacjami;
- przygotowanie koncepcji procedury wycofania i/lub zwrotu wyrobu z rynku; zasady przeprowadzania symulacji wycofania i zwrotu wyrobu z rynku;
- przygotowanie informacji dla mediów.
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady), oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa 3 dni (dzień pierwszy w godzinach od 10.00 do 18.00, dzień drugi oraz dzień trzeci w godzinach od 09.00 do 17.00) - dokładne godziny oraz miejsce szkolenia do uzgodnienia z Klientem.
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
- komplet materiałów szkoleniowych;
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
- przerwy kawowe, poczęstunek;
- obiady.
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
- noclegów.