Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220 (PAIP)
CEL SZKOLENIA:
- zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania normy PN-EN ISO 22000:2006, specyfikacji PAS 220 oraz systemu HACCP;
- poznanie oraz zrozumienie różnic pomiędzy systemem HACCP a systemem ISO 22000 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220;
- poznanie zasady przygotowywania dokumentacji systemowej zgodnej z wymaganiami systemu ISO 22000 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220;
- umiejętność kontroli i prowadzenia dokumentacji oraz utrzymywania systemu;
- zrozumienie zasad audytowania;
- nabycie umiejętności planowania i przygotowywania się do audytu;
- nabycie umiejętności zbierania i analizowania dowodów;
- nabycie umiejętności przeprowadzania audytów i raportowania ich wyników;
- nabycie umiejętności organizowania i zarządzania audytem przeprowadzanym przez zespół audytorów.
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- pracownicy działów jakości, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów;
- kandydaci na Audytorów Wewnętrznych oraz Pełnomocników systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie;
- osoby wyznaczone do przeprowadzania i zarządzania audytami bezpieczeństwa żywności, audytami dostawców.
- właściciele oraz pracownicy przedsiębiorstw z branży spożywczej;
- osoby zainteresowane tematyką: HACCP, ISO 22000, PAS 220 oraz zagadnieniami związanymi z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
Dzień pierwszy (godz. 10.00 – 18.00):
- 10.00 – 10.10 Rozpoczęcie szkolenia;
- 10.10 – 10.20 Wprowadzenie - prezentacja uczestników i przekazanie materiałów szkoleniowych;
- 10.20 – 11.30 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 11.30 – 11.45 Przerwa
- 11.45 – 13.45 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 13.45 – 14.45 Przerwa obiadowa
- 14.45 – 15.45 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 15.45 – 16.00 Przerwa
- 16.00 – 17.40 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 17.40 – 18.00 Czas na dyskusję, pytania uczestników.
Treść szkolenia - dzień pierwszy:
- przegląd metod zarządzania bezpieczeństwem żywności w produkcji i obrocie (GMP, GHP, HACCP, ISO 22000, PAS 220, IFS, BRC, TFMS);
- podstawowe różnice pomiędzy istniejącymi systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym;
- wymagania formalno – prawne;
- terminologia, definicje oraz ogólne wymagania dotyczące dokumentacji;
- prezentacja wymagań normy PN-EN ISO 22000:2006 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220 oraz systemu HACCP;
- zasady tworzenia oraz prowadzenia dokumentacji, wymagane zapisy;
- odpowiedzialność kierownictwa; komunikacja;
- zarządzanie zasobami;
- planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów;
- programy warunków wstępnych - dobra praktyka higieniczna i produkcyjna;
- zasady integracji ISO 22000 (z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220) z innymi systemami (HACCP, ISO 9001);
- warsztaty (wykłady przeplatane będą warsztatami oraz ćwiczeniami);
Dzień drugi (godz. 9.00 – 17.00):
- 09.00 – 10.30 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 10.30 – 10.45 Przerwa;
- 10.45 – 12.45 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 12.45 – 13.45 Przerwa obiadowa
- 13.45 – 14.45 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 14.45 – 15.00 Przerwa
- 15.00 – 16.40 Pełnomocnik oraz Audytor Wewnętrzny systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220;
- 16.40 – 17.00 Czas na dyskusję, pytania uczestników.
Treść szkolenia - dzień drugi:
- prezentacja wymagań normy PN-EN ISO 22000:2006 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220 oraz systemu HACCP;
- rodzaj zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności;
- analiza zagrożeń;
- walidacja; weryfikacja SZBŻ; doskonalenie;
- system kontroli i prewencji SZBŻ;
- najczęściej popełniane błędy w czasie projektowania, wdrażania i utrzymywania SZBŻ;
- zarządzanie ryzykiem w systemie zarządzania jakością według wymagań normy PN-EN ISO 22000:2006 w organizacji;
- planowanie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością (powołanie Pełnomocnika, wymagania stawiane osobie pełniącej funkcję Pełnomocnika, zakres odpowiedzialności i uprawnień);
- rola Pełnomocnika na etapie planowania i wdrożenia Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności;
- rola Pełnomocnika w doskonaleniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (znaczenie auditów wewnętrznych);
- zasady integracji ISO 22000 (z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220) z innymi systemami (HACCP, ISO 9001);
- warsztaty (wykłady przeplatane będą warsztatami oraz ćwiczeniami);
Dzień trzeci (godz. 9.00 – 17.00):
- 09.00 – 10.00 Audyt wewnętrzny: wprowadzenie (terminologia, cele, cechy, powody i korzyści, rodzaje auditów)
- 10.00 – 10.30 Audyt wewnętrzny wg wymagań ISO 22000 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220
- 10.30 – 10.45 Przerwa
- 10.45 – 11.15 Norma ISO 19011: Zasady audytowania, zarządzanie programem audytów
- 11.15 – 12.45 Norma ISO 19011: Zarządzanie programem audytów, działania audytowe
- 12.45 – 13.45 Przerwa obiadowa
- 13.45 – 14.45 Norma ISO 19011: Zarządzanie programem audytów, działania audytowe
- 14.45 – 15.00 Przerwa
- 15.00 – 16.00 Norma ISO 19011: Kompetencje i ocena audytora (bariery komunikacyjne, komunikacja niewerbalna)
- 16.00 – 16.15 Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników
- 16.15 – 16.45 Egzamin
- 16.45 – 17.00 Omówienie testu, dyskusja, zakończenie szkolenia
Treść szkolenia - dzień trzeci:
- audyt wewnętrzny w ISO 22000 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220 – wprowadzenie;
- terminologia;
- cele audytu;
- cechy audytu, powody przeprowadzania audytów oraz korzyści z ich przeprowadzania;
- rodzaje audytów;
- audyt wewnętrzny na zgodność z wymaganiami ISO 22000 z uwzględnieniem specyfikacji PAS 220;
- norma ISO 19011:
- zasady audytowania – psychologia audytu;
- zarządzanie programem audytów;
- działania audytowe;
- kompetencje i ocena audytora (bariery komunikacyjne, komunikacja niewerbalna).
- planowanie i przygotowanie audytu:
- kryteria i zakres audytu;
- istotne aspekty przy tworzeniu listy pytań kontrolnych.
- przeprowadzenie audytu - zasady prowadzenia badania na miejscu:
- psychologia audytu (m.in. komunikacja podczas audytu, atmosfera audytu, rodzaje pytań);
- obiektywne dowody;
- określanie niezgodności oraz umiejętność ich wykazywania.
- dokumentowanie wyników audytu:
- umiejętne formułowanie niezgodności, najczęściej popełniane błędy w czasie wypełniania kart zapisu, oraz prowadzenia dokumentacji;
- dokumentowanie niezgodności;
- wskazanie i dokumentowanie spostrzeżeń oraz potencjałów do doskonalenia.
- skuteczne działania korygujące i zapobiegawcze po audytach:
- odpowiedzialności związane z uruchamianiem działań korygujących, zapobiegawczych będących wynikiem audytu wewnętrznego;
- istota precyzyjnego określania przyczyn niezgodności oraz potencjalnych przyczyn niezgodności;
- definiowanie działań korygujących i/lub zapobiegawczych;
- ocena skuteczności działań.
- dokumentacja audytu, raporty niezgodności i działania korygujące, listy kontrolne - podsumowanie;
- egzamin.
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady) oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa trzy dni (dzień pierwszy od godz. 10.00 do 18.00 oraz dzień drugi i trzeci od godz. 09.00 do 17.00) - dokładne godziny oraz miejsce szkolenia do uzgodnienia z Klientem.
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
- komplet materiałów szkoleniowych;
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu (otrzymują wszyscy uczestnicy szkolenia);
- certyfikaty Pełnomocników oraz Audytorów Wewnętrznych systemów HACCP i ISO 22000 oraz specyfikacji PAS 220 (dla osób, które pozytywnie zaliczą test);
- przerwy kawowe, poczęstunek;
- obiady.
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
- noclegów.