Warsztaty dla zespołów HACCP – WHACCP

CEL SZKOLENIA:

  • zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania systemu HACCP;
  • poznanie zasady przygotowywania dokumentacji systemowej zgodnej z wymaganiami systemu HACCP
  • umiejętność kontroli i prowadzenia dokumentacji oraz utrzymywania systemu;
  • umiejętność weryfikacji systemu HACCP;
  • zrozumienie zasad audytowania;
  • nabycie umiejętności planowania i przygotowywania się do audytu;
  • nabycie umiejętności zbierania i analizowania dowodów;
  • nabycie umiejętności przeprowadzania audytów i raportowania ich wyników;
  • nabycie umiejętności organizowania i zarządzania audytem przeprowadzanym przez zespół audytorów.


DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:

  • pracownicy działów jakości, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów;
  • kandydaci na Pełnomocników, Audytorów Wewnętrznych, członków zespołów ds. HACCP;
  • Pełnomocnicy, Audytorzy Wewnętrzni, członkowie zespołów ds. HACCP;
  • osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie;
  • osoby wyznaczone do przeprowadzania i zarządzania audytami bezpieczeństwa żywności, audytami dostawców;
  • właściciele oraz pracownicy przedsiębiorstw z branży spożywczej;
  • osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności.


PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:

  • 10.00 – 10.10  Rozpoczęcie szkolenia;
  • 10.10 –10.20 Wprowadzenie - prezentacja uczestników i przekazanie materiałów szkoleniowych;
  • 10.20 – 11.30  Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
  • 11.30 – 11.45  Przerwa
  • 11.45 – 13.45  Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
  • 13.45 – 14.45  Przerwa obiadowa
  • 14.45 – 15.45  Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
  • 15.45 – 16.00  Przerwa
  • 16.00 – 17.15  Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
  • 17.15 – 18.00  Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników, dyskusja, zakończenie szkolenia

                                                                                                                                                  
TREŚĆ SZKOLENIA:

  • Dobre Praktyki jako fundament tworzenia systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności;
  • podstawy prawne wdrażania dobrych praktyk produkcyjnych oraz higienicznych w odniesieniu do producentów żywności;
  • wymagania GMP oraz GHP w odniesieniu do zakładu produkcyjnego - przypomnienie;
  • dokumentacja GMP, GHP w zakładzie – warsztaty;
  • system HACCP jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności ‐ elementy teoretyczne / przypomnienie;
  • aktualne regulacje prawne Polski i Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności;
  • system HACCP jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności;
  • terminologia stosowana w systemie HACCP;
  • analiza zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności - warsztaty;
  • identyfikacja CCP;
  • wyznaczanie limitów krytycznych;
  • monitorowanie CCP
  • działania korygujące – warsztaty;
  • funkcjonowanie analizy zagrożeń w systemie HACCP oraz plan HACCP;
  • identyfikowanie przyczyn potencjalnych zagrożeń - warsztaty;
  • aktualizacja i doskonalenie analizy zagrożeń w systemie HACCP;
  • praca w zespole podczas analizy zagrożeń i ustalanie wspólnych rezultatów analizy;
  • formułowanie skutecznego planu HACCP, ewaluacja i doskonalenie;
  • analiza ryzyka występowania potencjalnych niezgodności w wyrobach i w procesach firmy;
  • przeprowadzanie analizy dla nowych lub aktualnych i nowych produktów i procesów zakładu, według przekazanej metodyki;
  • weryfikacja systemu HACCP oraz dokumentacja HACCP – warsztaty.


METODOLOGIA:

  • szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady) oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.


CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:

  • szkolenie trwa 1 dzień w godzinach od 10.00 do 18.00 (dokładne godziny oraz miejsce szkolenia - do uzgodnienia z Klintem).


CENA SZKOLENIA ZAWIERA:

  • przeprowadzenie szkolenia;
  • komplet materiałów szkoleniowych;  
  • zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
  • przerwy kawowe, poczęstunek;
  • obiady.


CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:

  • kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
  • noclegów.