Warsztaty dla zespołów HACCP – WHACCP
CEL SZKOLENIA:
- zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania systemu HACCP;
- poznanie zasady przygotowywania dokumentacji systemowej zgodnej z wymaganiami systemu HACCP
- umiejętność kontroli i prowadzenia dokumentacji oraz utrzymywania systemu;
- umiejętność weryfikacji systemu HACCP;
- zrozumienie zasad audytowania;
- nabycie umiejętności planowania i przygotowywania się do audytu;
- nabycie umiejętności zbierania i analizowania dowodów;
- nabycie umiejętności przeprowadzania audytów i raportowania ich wyników;
- nabycie umiejętności organizowania i zarządzania audytem przeprowadzanym przez zespół audytorów.
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- pracownicy działów jakości, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów;
- kandydaci na Pełnomocników, Audytorów Wewnętrznych, członków zespołów ds. HACCP;
- Pełnomocnicy, Audytorzy Wewnętrzni, członkowie zespołów ds. HACCP;
- osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie;
- osoby wyznaczone do przeprowadzania i zarządzania audytami bezpieczeństwa żywności, audytami dostawców;
- właściciele oraz pracownicy przedsiębiorstw z branży spożywczej;
- osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
- 10.00 – 10.10 Rozpoczęcie szkolenia;
- 10.10 –10.20 Wprowadzenie - prezentacja uczestników i przekazanie materiałów szkoleniowych;
- 10.20 – 11.30 Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
- 11.30 – 11.45 Przerwa
- 11.45 – 13.45 Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
- 13.45 – 14.45 Przerwa obiadowa
- 14.45 – 15.45 Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
- 15.45 – 16.00 Przerwa
- 16.00 – 17.15 Warsztaty dla zespołów HACCP - ćwiczenia;
- 17.15 – 18.00 Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników, dyskusja, zakończenie szkolenia
TREŚĆ SZKOLENIA:
- Dobre Praktyki jako fundament tworzenia systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności;
- podstawy prawne wdrażania dobrych praktyk produkcyjnych oraz higienicznych w odniesieniu do producentów żywności;
- wymagania GMP oraz GHP w odniesieniu do zakładu produkcyjnego - przypomnienie;
- dokumentacja GMP, GHP w zakładzie – warsztaty;
- system HACCP jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności ‐ elementy teoretyczne / przypomnienie;
- aktualne regulacje prawne Polski i Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności;
- system HACCP jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności;
- terminologia stosowana w systemie HACCP;
- analiza zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności - warsztaty;
- identyfikacja CCP;
- wyznaczanie limitów krytycznych;
- monitorowanie CCP
- działania korygujące – warsztaty;
- funkcjonowanie analizy zagrożeń w systemie HACCP oraz plan HACCP;
- identyfikowanie przyczyn potencjalnych zagrożeń - warsztaty;
- aktualizacja i doskonalenie analizy zagrożeń w systemie HACCP;
- praca w zespole podczas analizy zagrożeń i ustalanie wspólnych rezultatów analizy;
- formułowanie skutecznego planu HACCP, ewaluacja i doskonalenie;
- analiza ryzyka występowania potencjalnych niezgodności w wyrobach i w procesach firmy;
- przeprowadzanie analizy dla nowych lub aktualnych i nowych produktów i procesów zakładu, według przekazanej metodyki;
- weryfikacja systemu HACCP oraz dokumentacja HACCP – warsztaty.
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady) oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa 1 dzień w godzinach od 10.00 do 18.00 (dokładne godziny oraz miejsce szkolenia - do uzgodnienia z Klintem).
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
- komplet materiałów szkoleniowych;
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
- przerwy kawowe, poczęstunek;
- obiady.
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
- noclegów.