Food Defense – system ochrony żywności przed celowym skażeniem – FD
CEL SZKOLENIA:
- w dobie aktualnej sytuacji społeczno – ekonomicznej ważnym elementem zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest ochrona produktów spożywczych przed celowym skażeniem. Wymagania w tym zakresie zostały zawarte w nowych wydaniach standardów sieciowych BRC (Global Standard for Food Safety) i IFS (International Food Standard);
- celem szkolenia jest przedstawienie wymagań w zakresie ochrony bezpieczeństwa produktu przed celowym skażeniem (Food Defense) w oparciu o wymagania standardów sieciowych BRC wersja 6 i IFS wersja 6 oraz PAS 96:2010 Defending Food and Drink;
- omówione zostaną zasady efektywnego zarządzania w przedsiębiorstwie, eliminacji zagrożeń oraz utrzymanie bezpieczeństwa we wszystkich obszarach warunkujących uzyskanie bezpiecznego produktu;
- wiedza i umiejętności zdobyte na szkoleniu pozwolą na samodzielne przeprowadzenie analizy ryzyka w przedsiębiorstwie oraz stworzenie i nadzorowanie systemu zabezpieczenia przed celowym skażeniem.
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za opracowanie, wdrożenie i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem produktu; kadry zarządzającej oraz członków zespołu ds. bezpieczeństwa żywności.
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
Dzień pierwszy (godz. 10.00 – 18.00):
- 10.00–10.30 Rozpoczęcie szkolenia; Wprowadzenie - prezentacja uczestników, przedstawienie zakresu szkolenia;
- 10.30–11.00 Przyczyny opracowania i wdrożenia działań w zakresie Food Defense;
- 11.00–11.30 Obszary krytyczne pod względem bezpieczeństwa w zakresie Food Defense;
- 11.30–11.45 Przerwa;
- 11.45–13.45 Wymagania standardu PAS 96:2010 Defending Food and Drink; Wytyczne FDA (Food and Drug Administration) dotyczące zabezpieczenia żywności przed celowym skażeniem;
- 13.45–14.45 Przerwa obiadowa;
- 14.45–16.15 Zasady funkcjonowania systemu ostrzegania dla zidentyfikowanych zagrożeń krytycznych; Zakres odpowiedzialności personelu w obrębie podejmowanych działań;
- 16.15–16.30 Przerwa;
- 16.30–17.40 Zabezpieczania zakładu przed nieautoryzowanym dostępem;
- 17.40–18.00 Podsumowanie dnia, pytania uczestników.
Dzień drugi (godz. 9.00 – 17.00):
- 09.00–10.00 Koncepcja systematycznego zarządzania ryzykiem z zastosowaniem analizy zagrożeń TACCP;
- 10.00–10.30 Plan Food Defense; Narzędzia stosowane przy tworzeniu planu;
- 10.30–10.45 Przerwa;
- 10.45–12.45 Proces analizy ryzyka; Przeprowadzenie analizy ryzyka dla zakładu produkcyjnego; Ocena i klasyfikacja zidentyfikowanych zagrożeń, zasady funkcjonowania systemu ostrzegania dla zidentyfikowanych zagrożeń;
- 12.45–13.45 Przerwa obiadowa
- 13.45–15.15 Procedury i zasady postępowania dotyczące Food Defense; Prowadzenie audytów i przeglądu dokumentacji w zakresie Food Defense;
- 15.15–15.30 Przerwa;
- 15.30–16.40 Zabezpieczenia produktu przed możliwością ataku terrorystycznego i bioterrorystycznego; Elementy systemu zarządzania kryzysowego;
- 16.40–17.00 Pytania uczestników; Podsumowanie i zakończenie szkolenia
TREŚĆ SZKOLENIA:
- ASPEKTY TEORETYCZNE:
- przyczyny opracowania i wdrożenia działań w zakresie Food Defense;
- przedstawienie wymagań standardu PAS 96:2010 Defending Food and drink;
- przykłady zaistniałych przypadków celowego skażenia produktu;
- zakres odpowiedzialności personelu w zakresie podejmowania działań dotyczących obrony żywności;
- zasady funkcjonowania systemu ostrzegania dla zidentyfikowanych zagrożeń krytycznych;
- metody zabezpieczania zakładu przed nieautoryzowanym dostępem, procedury zabezpieczające przed manipulacją oraz identyfikacja możliwych śladów manipulacji;
- procedura w zakresie nadzorowania osób odwiedzających obszar produkcyjny, kontrahentów, dostawców; wymagania w zakresie zapewniania bezpieczeństwa;
- postępowanie w zakresie zatrudniania i zwalniania pracowników w zakresie aspektów związanych z bezpieczeństwem produktu;
- zabezpieczenie produktów na etapie transportu i magazynowania;
- zasady prowadzenia audytów i przeglądu dokumentacji dotyczącej Food Defense;
- koncepcja systematycznego zarządzania ryzykiem w analizie ryzyka TACCP ( Threat Assessment Critical Control Point);
- narzędzia stosowane przy tworzeniu planu Food Defense;
- zabezpieczenia produktu przed możliwością ataku terrorystycznego i bioterrorystycznego;
- procedury postępowania kryzysowego oraz postępowanie w przypadku wycofania i/lub zwrotu wyrobu z rynku zgodnie z wymaganiami systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) Systemu Wczesnego Ostrzegania z Zakresie Żywności i Środków Żywienia Zwierząt;
- ASPEKTY PRAKTYCZNE:
- przeprowadzenie analizy ryzyka dla zakładu produkcyjnego, identyfikacja obszarów krytycznych pod względem bezpieczeństwa;
- opracowanie programu szkolenia dla pracowników w zakresie obrony żywności;
- opracowanie procedury postępowania dotyczącej przyjęcia inspekcji zewnętrznych oraz kontroli uprawnionych instytucji;
- zasady komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej w sytuacjach kryzysowych.
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady), oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa 2 dni (dzień pierwszy w godzinach od 10.00 do 18.00, dzień drugi w godzinach od 09.00 do 17.00) - dokładne godziny oraz miejsce szkolenia do uzgodnienia z Klientem.
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
- komplet materiałów szkoleniowych;
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
- przerwy kawowe, poczęstunek;
- obiady.
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
- noclegów.