Prawo żywnościowe – aspekty funkcjonowania wymagań prawnych Unii Europejskiej w branży spożywczej – PŻ UE
CEL SZKOLENIA:
- prawo żywnościowe ulega ciągłym zmianom - odpowiada na potrzeby producentów i zaspokaja oczekiwania konsumentów, a jednocześnie odnosi się do postępu technicznego i biotechnologicznego. Zagadnienia poruszane na szkoleniu ułatwią jego interpretację i wskażą właściwe kierunki poruszania się po tym trudnym obszarze regulacji;
- celem szkolenia jest przedstawienie aktualnie obowiązujących wymagań prawnych w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych;
- uczestnicy szkolenia zostaną zapoznani z interpretacją przepisów prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz wymagań krajowych ze szczególnym uwzględnieniem wymagań dotyczących stosowania dodatków do żywności, wymagań mikrobiologicznych oraz w zakresie opakowań i produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- wiedza zdobyta w czasie szkolenia ułatwi kontakty z urzędami dokonującymi kontroli przedsiębiorstw spożywczych oraz zapewni funkcjonowanie firmy zgodnie z aktualnymi przepisami prawnymi.
DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:
- warsztaty szkoleniowe przeznaczone są dla pracowników odpowiedzialnych za przestrzeganie wymagań prawnych w procesie produkcji i wprowadzania na rynek produktów spożywczych.
PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:
- 10.00 – 10.30 Rozpoczęcie szkolenia; Wprowadzenie - prezentacja uczestników, przedstawienie zakresu szkolenia;
- 10.30 – 11.00 Ogólne wymagania dotyczące prawa żywnościowego obowiązującego w krajach UE;
- 11.00 – 11.30 Obowiązki operatorów żywności w zakresie produkcji i wprowadzania do obrotu produktów spożywczych;
- 11.30 – 11.45 Przerwa;
- 11.45 – 13.45 Wymagania w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w żywności; Opakowania do żywności, produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością;
- 13.45 - 14:45 Przerwa obiadowa;
- 14.45 - 16:15 Kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych; Wymagania w zakresie stosowania substancji dodatkowych do żywności;
- 16.15 – 16.30 Przerwa;
- 16.30 – 17.40 Wymagania w zakresie wycofania i zwrotu wyrobu z rynku; Identyfikacja i Identyfikowalność;
- 17.40 – 18.00 Pytania uczestników; Podsumowanie i zakończenie szkolenia.
TREŚĆ SZKOLENIA:
- ogólne wymagania dotyczące prawa żywnościowego obowiązującego w krajach Unii Europejskiej;
- obowiązki operatorów żywności wynikające z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
- wymagania w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w żywności – Rozporządzenie Komisji(WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych;
- opakowania do żywności oraz produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością; Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych;
- wymagania prawa żywnościowego w zakresie stosowania substancji dodatkowych do żywności - Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności;
- wymagania w zakresie wycofania i zwrotu wyrobu z rynku. Identyfikacja i Identyfikowalność.
METODOLOGIA:
- szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady), oraz praktycznej (warsztaty, ćwiczenia), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.
CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:
- szkolenie trwa 1 dzień w godzinach od 10.00 do 18.00 (dokładne godziny oraz miejsce szkolenia - do uzgodnienia z Klientem).
CENA SZKOLENIA ZAWIERA:
- przeprowadzenie szkolenia;
- komplet materiałów szkoleniowych;
- zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
- przerwy kawowe, poczęstunek;
- obiady.
CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:
- kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
- noclegów.