Wymagania z zakresu standardów IFS w wersji 6 (International Food Standard version 6) i BRC w wersji 6 (Global Standard for Food Safety issue 6) oraz standardów bezpieczeństwa żywności wymaganych przez międzynarodowe sieci handlowe- WSIBT

CEL SZKOLENIA:

  • zrozumienie wymagań oraz funkcjonowania standardów: IFS version 6, BRC Issue 6, TFMS wersja 5.0;
  • poznanie zasady przygotowywania dokumentacji systemowej zgodnej z wymaganiami standardów:

        IFS version 6,BRC Issue 6, TFMS wersja 5.0;

  • poznanie wymagań nowych wydań standardów IFS i BRC oraz porównanie z poprzednimi edycjami / wersją 5;
  • poznanie wymagań standardu TFMS wersja 5.0;
  • nabycie umiejętności przygotowywania się do audytu;
  • nabycie umiejętności zbierania i analizowania dowodów;


DO KOGO SKIEROWANE JEST SZKOLENIE:

  • pracownicy działów jakości, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów;
  • osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie;
  • osoby wyznaczone do przeprowadzania i zarządzania audytami bezpieczeństwa żywności, audytami dostawców.


PLAN SZKOLENIA - do uzgodnienia z Klientem:


Dzień pierwszy (godz. 10.00 – 18.00):

  • 10.00 – 10.10    Rozpoczęcie szkolenia;
  • 10.10 – 10.20    Wprowadzenie - prezentacja uczestników i przekazanie materiałów szkoleniowych;
  • 10.20 – 11.30    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 11.30 – 11.45    Przerwa
  • 11.45 – 13.45    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 13.45 – 14.45    Przerwa obiadowa
  • 14.45 – 15.45    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 15.45 – 16.00    Przerwa
  • 16.00 – 17.00    Standardy sieciowe IFS version 6 oraz BRC issue 6 – prezentacja oraz porównanie wymagań;
  • 17.40 – 18.00    Czas na dyskusję.


Treść szkolenia - dzień pierwszy:

  • filozofia jakości (m.in. historia systemów jakości, idea oraz cele systemów);
  • przegląd metod zapewniania bezpieczeństwa żywności w produkcji i obrocie (GMP, GHP, HACCP, ISO 22000, IFS, BRC, TFMS);
  • podstawowe różnice pomiędzy systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności funkcjonującymi w przemyśle spożywczym;
  • wiadomości ogólne o standardach IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • audyt certyfikujący w IFS version 6 i BRC  Issue 6, cele audytu, główne problemy;
  • wymagania IFS version 6 oraz BRC Issue 6 – porównanie standardów, m.in.:
  • zaangażowanie najwyższego kierownictwa, ciągłe doskonalenie i odpowiedzialność najwyższego kierownictwa (m.in. polityka i zasady organizacji, struktura organizacyjna, orientacja na klienta, przegląd zarządzania);
  • plan bezpieczeństwa żywności oraz System Zarządzania Jakością (m.in. HACCP i Codex Alimentarius, Analiza HACCP, Zespół ds. bezpieczeństwa żywności HACCP, Opis wyrobu , Identyfikowanie zamierzonego zastosowania, wykres przebiegu procesu, weryfikacja przebiegu, zagrożenia, CCP, analiza zagrożeń, limity krytyczne, monitorowanie, działania korygujące, weryfikacja, plan HACCP, zapisy i dokumentacja, nadzór nad dokumentacją i zapisami);
  • audyty wewnętrzne – wymagania, zakres;
  • zakupy w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • dokumentacja w IFS version 6 oraz BRC Issue 6 – nadzór nad dokumentacją, wymagania, wypełnianie i prowadzenie zapisów;
  • działania korygujące i zapobiegawcze w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • identyfikowalność w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • postępowanie z reklamacjami;
  • zarządzanie incydentami, wycofanie wyrobu;
  • wymagania dotyczące zakładu w IFS version 6 oraz BRC Issue 6 (m.in. otoczenie, bezpieczeństwo, wnętrze zakładu, konstrukcja budynku, media, wyposażenie, pomieszczenia pracownicze, utrzymanie zakładu);
  • nadzorowanie chemicznego i fizycznego zanieczyszczenia wyrobu / ryzyko zanieczyszczenia ciałami obcymi (metal, szkło, drewno);
  • utrzymywanie porządku i higieny, czystość i dezynfekcja, gospodarka odpadami, zwalczanie szkodników;
  • przechowywanie i transport;
  • nadzór nad wyrobem w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • nadzorowanie/ kontrola procesu w IFS version 6 oraz BRC Issue 6;
  • wymagania dotyczące personelu (m.in. szkolenie, higiena osobista, badania lekarskie, odzież ochronna);
  • wymagania specyficzne dla standardów IFS version 6 oraz BRC Issue 6.


Dzień drugi (godz. 9.00 – 17.00):

  • 09.00 – 10.00     Wprowadzenie do wymagań standardu TFMS wersja 5.0
  • 10.00 – 10.30     Omówienie wymagań standardu TFMS wersja 5.0
  • 10.30 – 10.45     Przerwa
  • 10.45 – 12.45     Omówienie wymagań standardu TFMS wersja 5.0
  • 12.45 – 13.45     Przerwa obiadowa
  • 13.45 – 15.15     Omówienie wymagań standardu TFMS wersja 5.0
  • 15.15 – 15.30     Przerwa
  • 15.30 – 16.40     Omówienie wymagań standardu TFMS wersja 5.0
  • 16.40 – 17.00     Podsumowanie szkolenia, pytania uczestników


Treść szkolenia - dzień drugi:

  • wprowadzenie do Standardu Produkcji Tesco wersja 5.0
  • audyt zakładu i systemów jakości w TFMS wersja 5.0:
  • HACCP;
  • specyfikacje dla produktu gotowego;
  • surowce i zarządzanie zakładami wtórnymi;
  • opakowania;
  • tereny zewnętrzne i zabezpieczenie zakładu;
  • projekt i konstrukcja budynków;
  • projekt i konstrukcja urządzeń;
  • pomieszczenia dla pracowników i środki ochrony;
  • higiena zakładu;
  • higiena osobista;
  • kontrola procesu;
  • identyfikowalność;
  • kontrola alergenów;
  • kontrola ciał obcych;
  • wykrywanie ciał obcych;
  • kontrola i analiza produktu;
  • gospodarka wodą i ściekami;
  • znakowanie i kodowanie produktu;
  • kontrola wagi, objętości i ilości;
  • szkolenia;
  • system zarządzania jakością;
  • rozwój produktu;
  • odwołanie produktu / zarządzanie sytuacją kryzysową;
  • audyty wewnętrzne;
  • reklamacje klientów;
  • kontrola szkodników;
  • utrzymanie zakładu;
  • kalibracja;
  • program utrzymania czystości;
  • transport;
  • kontrola medyczna;
  • agencje pracy;
  • środowisko;
  • handel etyczny;
  • przegląd zarządzania


METODOLOGIA:

  • szkolenie składa się z części teoretycznej (wykłady), nie zabraknie również czasu na dyskusję i wymianę doświadczeń wśród uczestników szkolenia.


CZAS TRWANIA ORAZ MIEJSCE SZKOLENIA:

  • szkolenie trwa dwa dni (dzień pierwszy od 10.00 do 18.00 oraz dzień drugi 09.00 – 17.00) - dokładne godziny oraz miejsce szkolenia do uzgodnienia z Klientem.


CENA SZKOLENIA ZAWIERA:

  • przeprowadzenie szkolenia;
  • komplet materiałów szkoleniowych;  
  • zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu;
  • przerwy kawowe, poczęstunek;
  • obiady.


CENA SZKOLENIA NIE OBEJMUJE:

  • kosztów dojazdu uczestnika na szkolenie;
  • noclegów.